Polytoren

Zwijnaarde (Ghent), Belgium, 2016

With the ambition of becoming a tech campus in the center of Europe the Polytoren will become a space for startups, innovative companies and driven businesses that form an inspiring community to work in.

The future of the Polytoren is determined by re-using the existing building and spatial qualities. The history of the site is translated in the way we strengthen the Polytoren with new spatial interventions.

The new vertical foyer connects all floors and common spaces. The people working there are stimulated to connect with one another and form a community. Events, lectures, workshops, presentations and network events will take place in the small building adjacent to the Polytoren. The two buildings will be connected by a new entrance situation which is open an can host different venues during the year.

The volume on the roof is added defining the new identity and character of the Polytoren 2.0 while the plugin space will be overlooking the future developments on site on where the Polytoren is situated.

The industrial heritage of the Polytoren is defined by simplicity, identity, flexibility and adaptability which is an added value. The top part of the Polytoren will be the new HQ for the Domo Investment Group. A new step in the future development of the group within a global stage.


Project information

Parking, Offices, Landscaping
Client
Alinso Group part of Domo Investment Group
Program
Reconversion of industrial heritage into an incubator for start-ups and a new HQ
Scale
Gross floor area 6748 m²

Landscaping ca. 935 m²

Parking ca. 1600m²
Phase
Feasibility study

 

Advisors

 

Structural engineer
ABT Belgium

 

Installations, building physics and sustainability

Boydens Engineering