Astoria

Astoria

2019-2021

Location

Bad Hofgastein, Austria

Client

Intersoc VZW

Typology

Hotel, Leisure, Renovation, Extension

Size

9.737 m²

Status

Under construction

Partnerships

VandeAlps architecture, Boydens engineering, Ingenieurbüro Wimmer+Partner, Brandl-RHZ Bau

WOOD IN EVERY DETAIL

To increase the capacity of the number of guests in the hotel, it was decided to build a new hotel wing. This shifts the heart of the hotel to the interior space between both wings. U/Define foresees this to form an important pivoting point in the project. The design evolves around the central courtyard that becomes the hotel’s new common area. From here there is direct access to the lobby, restaurant, bar and activity areas on the upper floors. In the existing hotel, the ground floor will be completely renovated to receive guests in the new lobby, with the new hotel entrance being positioned more centrally.

The design of the new wing has been elaborated by U/Define as a reinterpretation of the typical Austrian architecture in the mountains. By using locally produced cross-layered wood, the structure and finishing materials could be designed in the same material, lending the interior a serene, warm appearance, desirable for a hotel infrastructure.

The wooden facade finish of the new parts contrasts with the existing classically plastered hotel. Old and new show an interesting tension.