Terranova

Zelzate, Belgium, 2015

The office building Terranova is conceived as a two part building to fulfill the required energetic and usage ambition. The representative part of the building is facing the street while the storage and maintenance part of the building is facing the Terranova site which is used for the activities on site.

The building reflects the identities of the companies that are active on the site. Terranova is used as an identity in the building and forms the green point of reference in the building. Surrounding this point of reference we located all the representative spaces for the visitors and clients of the Terranova project. In these spaces the visitors are welcomed and informed about the project on the site.

The front of the building has the highpoint in which all the offices are located of the different companies. The highest point is a communal space with a lunch and meeting room overlooking the site and the green point of reference in the building. The first floor also has access to the green roof which can be used during summer time.

We have tried to minimize the impact on the site by making it very compact. The building is slim and long and highlighted by two height accents at the ends of the building. The brief demanded a high sustainable performant building. This is translated in the positioning of openings in the facade and the volume itself. The smaller window openings are situated on the façade which has the most solar gain while on the north and east façade we opted for more glazing. To prevent having external solar shading systems we chose to work with a doubled façade in perforated steel which acts as an external sun shading on the facade and glazing. This doubled façade helps to define the identity of the building.

In collaboration with

Cameleon architects

 

Project information
Offices
Client
DEC, Dredging International, Jan De Nul en
Envisan
Program
Offices and warehouse
Scale
Gross floor area 600 m²
Phase
Competition