Moleneiland

Harelbeke, Belgium, 2015

The project responds to the historical qualities of the old Flower Mill and how it was formerly positioned in its context. The original masterplan did not take these qualities into account and ensured that the historic building was subordinate to the future development.

Our proposal uses the historical quality and divides the three proposed masses into smaller volumes that create more space in the project area. Due to this spatial intervention the Flower Mill gets its historical views back and forms an anchor point within the project.

The public domain is completely car-free in order to provide the pedestrians maximum space. This makes the quays publicly accessible which have different finishing’s. The result is a lively neighborhood.

Living is organized in 5 volumes and in the existing Bloemenmolen that are positioned in such a way so  they get all round vista’s. The Bloemenmolen, industrial heritage, will be converted into offices on the first two floors for WENZ (Waterwegen en Zeekanalen). The upper floors will be converted into residential units. The balconies are the only new additions to the exterior appearance of the building which gives the new character of the building.

The new residential volumes have a living space positioning on the water side with a soft green quay where possible small boats can connect to the dock. The water is maximized imbedded in the project. It connects and opens the project towards its surroundings highlighting the industrial heritage and connects the new development with respect.

Images by Moare


Project information

Heritage, residential, offices, landscaping

Client
Private investor

Scale
Gross floor area 15.447 m²

Phase
Competition

Sustainability ambition

BEN