European School

Strasbourg, France, 2011

The design for the European School envisages a unique typology by means of integrating three levels of schooling into one building. A nursery school, and primary and secondary schools are brought together around a main central square, referencing other European institutes in Strasbourg.
The interpersonal contact between the students is an important factor in the design, which contributes to inspiring the children and encouraging them to learn by moving. Each school level is organized around a patio which is placed on different levels. This important focal point characterizes the design of the school towards the creation of a safe and homely environment in which the students can develop and grow.
The objective to stimulate the students and create a space where they can develop their creativity and inquisitiveness has been extended to the surrounding area and the landscape design. The series of inner patios form part of a green corridor where the students can interact and have their senses stimulated in a safe, natural environment.
As a way of connecting this natural corridor with the building and in order to build upon the idea of creating a pleasant, stimulating environment, color and natural building materials are used. In addition to creating a comfortable, natural surrounding a primary concern in the design is to create an energy neutral and highly efficient building.

 

Client

Ville de Strasbourg
Programme

School
Scale

Gross area 10.200m²

Building volume

22.353m³

Building site

19.617m²

Phase

Competition entry
 

Wesley Lanckriet

Senior project leader

 

 

Design architect

UNStudio, Amsterdam

 

 

Advisors

 

Local Architect

Antonelli Herry Architectes

 

Daylight advisor

Arup

 

Engineering

OTE Ingenierie

Sustainability

Otélio (group OTE)

 

Acoustics

Euro sound projet

 

Landscape Architect

Linder Paysage

 

Visualisations

moka-studio